Ester Al Uitvaartzorg
Menu
Sluit
Nieuws

Thanatopraxie, een lichte balseming

Een moeilijk woord, een prachtige methode. Met thanatopraxie bedoelen we dat het lichaam niet hoeft te worden gekoeld (en dus niet ijskoud wordt), maar op een lichte manier wordt gebalsemd. Zodat de staat waarin het lichaam zich verkeerd langer behouden blijft, de ontbinding wordt tijdelijk stilgelegd.

Wat houdt het in?
Voor de thanatopraxie behandeling wordt een kleine opening gemaakt in de hals waarbij een conserveringsvloeistof wordt toegediend en lichaamseigen vloeistoffen worden afgevoerd (transfusie ). Tijdens deze behandeling wordt het lichaam gemasseerd, vlekken en verkleuringen verdwijnen veelal en daarmee ziet de overledene er natuurlijker uit.

Licht balsemen bij baby’s en kindjes
Met name bij overleden baby’s en kindjes kan het lichaam snel achteruit gaan. Licht balsemen is een optie om het ontbindingsproces stil te zetten. Na het balsemen blijft het lichaam voor ongeveer 10 dagen zacht, draagbaar en knuffelbaar. Ook behoudt het kindje zijn of haar roze huidje en verdwijnen paarse vlekjes. Het kindje kan in zijn of haar eigen bedje blijven en heeft dus geen koeling meer nodig.

Punten ter overweging bij thanatopraxie:

  • De overledene hoeft niet op een koelplaat en wordt daardoor niet ijskoud.
  • De aanblik van het gebalsemde lichaam is minder confronterend.
  • De behandeling kan onder voorwaarden thuis worden uitgevoerd.
  • Het is een intensieve/ invasieve behandeling en duurt ongeveer 1,5 uur.
  • Juist omdat het lichaam langer mooi blijft, is het voor sommige nabestaanden moeilijker om te accepteren dat de overledene er niet meer is.
  • Er zijn kosten verbonden aan een behandeling.

Prachtige methode
Mijn ervaring is dat het een prachtige methode is, omdat het lichaam niet ijskoud wordt en de dierbaren zich niet druk hoeven te maken over de achteruitgang van het lijf. Voornamelijk bij jonge mensen en baby’s wordt het steeds vaker gedaan, ook al is het voor de meeste mensen nog vrij onbekend.