Ester Al Uitvaartzorg
Menu
Sluit
Nieuws

Thanatopraxie - opbaren zonder koeling

De opbaring is een belangrijk onderdeel van afscheid nemen. Koelen is een methode die we allemaal wel kennen, maar dan is er ook nog thanatopraxie;

Wat is thanatopraxie? Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van het lichaam van de overledene voor de duur van de opbaring. Het wordt ook wel 'lichte balseming' genoemd.

Na een thanatopraxie behandeling ziet de overledene er natuurlijker uit en voelt niet meer zo koud aan. Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan en zelfs bij warm weer kan een koeling achterwege blijven. Door een thanatopraxie behandeling zullen uiterlijke tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. De donkere vlekken die ontstaan bij de oren en de handen (de zogeheten lijkvlekken) verdwijnen veelal.

Hoe gaat een behandeling? De behandeling heeft als doel de lichaamseigen vloeistoffen te vervangen door een conserverende vloeistof. Er wordt voor de thanatopraxie behandeling een kleine opening gemaakt, meestal in de hals. Via de slagader wordt vloeistof in het vaatstelsel gebracht, het nog aanwezige bloed wordt via de ader wordt afgevoerd. Dit is vergelijkbaar met een transfusie.

Tijdens de behandeling masseert de thanatopracteur de ledematen om een goede verdeling van de vloeistof in het vaatstelsel te bevorderen. De holle organen, lichaamsholtes en het spijsverteringskanaal worden ontdaan van vloeistoffen en/of gas vorming.

Voordelen van Thanatopraxie

Een opbaring zonder koeling

Lichaam op omgeving temperatuur

Vlekken en verkleuringen verdwijnen

Ontspannen gelaat

Langere opbaarperiode

Geen hinderlijke geuren

Geen condensvorming